DIAGNOSTYKA ALERGOLOGICZNA I AUTOIMMUNODIAGNOSTYKA |
|
|
Czas oczekiwania na wyniki
*Podany czas oczekiwania na wynik jest czasem orientacyjnym i może ulec zmianie.
|
Panel atopowy 20-alergenowy (Polycheck® Atopowy-20) |
1-2 dni |
1. Mleko krowie, 2. Kazeina, 3. Bos d 4, a-laktoalbumina, 4. Bos d 5, B-laktoglobulina, 5. Bos d 6, (BSA) Surowicza album. woł., 6. Białko i żółtko jaja kurzego, 7. Ryż, 8. Soja, 9. Banan, 10. Wieprzowina, 11. Wołowina, 12. Kurczak 13. Mąka (mąki ze zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies), 14. Drożdże, 15. Roztocze kurzu domowego (D. pteronyssinus, D. farinae), 16. Pleśnie (Cladosporium herbarum, Alternaria alternata), 17. Pyłki drzew późnych, 18. Pyłki drzew wczesnych, 19. Pyłki 6 traw (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), 20. IgE całkowite |
Panel atopowy 30-alergenowy (Polycheck® X-atopowy-30) |
1. Mleko krowie, 2. Bos d 4, a-laktoalbumina, 3. Bos d 5, B-laktoglobulina, 4. Bos d 8, Kazeina, 5. Białko jaja kurzego, 6. Żółtko jaja kurzego, 7. Dorsz, 8. Orzech ziemny, 9. Kakao, 10. Soja, 11. Jabłko, 12. Marchew, 13. Pomidor, 14. Mąka (mąka ze zbóż, które zawierają gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies), 15. Kurczak, 16. Owoce cytrusowe (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), 17. Ryż, 18. Pyłki 6 traw (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), 19. Pyłek żyta, 20. Naskórek psa, 21. Naskórek kota, 22. Cladosporium herbarum, 23. Alternaria alternata, 24. Aspergillus fumigatus, 25. D. pteronyssinus, 26. D. farinae, 27. Pyłek leszczyny, 28. Pyłek brzozy, 29. Pyłek bylicy 30. CCD |
1-2 dni |
Panel mleko plus gluten 6-alergenowy (Polycheck® Mleko plus gluten) |
Panel Mleko plus gluten oznacza stężenie przeciwciał E (IgE) w surowicy krwi wobec ekstraktu mleka (całego alergenu), jego frakcji (białek alergenowych): a-laktoalbuminy, ẞ-laktoglobuliny, kazeiny i BSA oraz glutenu. Mleko jest jednym z alergenów najczęściej uczulających dzieci. Zdarza się jednak, że zarówno w testach skórnych, jak i testach z krwi oznaczających cały alergen mleka, nie otrzymujemy pozytywnego wyniku wobec tego alergenu, pomimo występowania objawów klinicznych. Dlatego też obok całego alergenu mleka pojawiły się jego najczęściej uczulające frakcje. Lekarz pediatra lub alergolog wiedząc, która frakcja mleka jest odpowiedzialna za zmiany alergiczne u danego dziecka, może wskazać opiekunom dziecka czy wyeliminować z jego diety wszystkie, czy tylko niektóre postaci mleka. Oprócz mleka, na teście badany jest jeszcze gluten. W przypadku objawów powiązanych ze spożyciem zbóż glutenowych a otrzymanym wynikiem ujemnym IgE wobec glutenu, rozważyć można wykonanie paneli Celiakia IgA + total IgA i Celiakia IgG. Wykonanie tych testów pozwala lekarzowi na odróżnienie alergii IgE-zależnej od celiakii. Skład testu: 1. Mleko krowie, 2. Bos d 4, a-laktoalbumina 3. Bos d 5, B-laktoglobulina, 4. Bos d 8, kazeina, 5. Bos d 6, (BSA) surowicza albumina wołowa, 6. Gluten |
1-2 dni |
Panel owady 6-alergenowy (Polycheck® Insekty CCD ) |
1. Osa 2. rVes v 5, antygen 5 3. Pszczoła 4. Szerszeń 5. Komar 6. Meszka 7. CCD |
1-2 dni |
Panel pediatryczny 30-alergenowy (Polycheck® X-pediatryczny-30) |
1-2 dni |
1. Mleko krowie, 2. Bos d 4, a - laktoalbumina, 3. Bos d 5, ẞ - laktoglobulina, 4. Bos d 6, (BSA) sur. album. woł., 5. Bos d 8, kazeina, 6. Białko jaja kurzego, 7. Żółtko jaja kurzego, 8. Dorsz, 9. Mąka (mąki ze zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies), 10. Ryż, 11. Soja, 12. Orzech ziemny, 13. Orzech laskowy, 14. Marchew, 15. Ziemniak 16. Jabłko, 17. Kakao (czekolada), 18. Kurczak, 19. Pyłki 6 traw (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), 20. Pyłek brzozy 21. Pyłek bylicy 22. Naskórek psa 23. Naskórek kota 24. Naskórek konia 25. Cladosporium herbarum 26. Aspergillus fumigatus 27. Alternaria alternata 28. D. pteronyssinus 29. D. farinae 30. CCD (w jego składzie znajduje się marker CCD*, który pomaga w wykryciu wyników fałszywie dodatnich. Panel ma charakter przesiewowy, obejmując bardzo szeroki zakres alergenów, w tym rozbicie mleka na najbardziej alergizujące białka. |
Panel pokarmowy 20-alergenowy (Polycheck® Pokarmowy-20) |
1-2 dni |
1. Orzech laskowy, 2. Orzech ziemny, 3. Orzech włoski, 4. Migdał, 5. Mleko krowie, 6. Białko jaja kurzego, 7. Żółtko jaja kurzego, 8. Kazeina, 9. Ziemniak, 10. Seler, 11. Marchew, 12. Pomidor, 13. Dorsz, 14. Krewetka, 15. Brzoskwinia, 16. Jabłko, 17. Soja, 18. Mąka pszenna, 19. Sezam, 20. Mąka żytnia |
Panel pokarmowy 30-alergenowy (Polycheck® X-pokarmowy-30) |
1-2 dni |
1. Pomidor, 2. Awokado, 3. Banan, 4. Owoce cytrusowe (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), 5. Kiwi, 6. Orzech ziemny, 7. Orzech laskowy, 8. Groch, 9. Soja, 10. Seler, 11. Wołowina, 12. Kurczak, 13. Wieprzowina, 14. Małż, 15. Krewetka, 16. Krab, 17. Tuńczyk, 18. Dorsz, 19. Czosnek, 20. Cebula, 21. Drożdże, 22. Sezam, 23. Ryż, 24. Kukurydza, 25. Mąka pszenna, 26. Bos d 4, a- laktoalbumina, 27. Bos d 5, ẞ-laktoglobulina, 28. Bos d 6, kazeina, 29. Białko jaja kurzego, 30. CCD (w jego składzie znajduje się marker CCD*, który pomaga w wykryciu wyników fałszywie dodatnich. Panel ma charakter przesiewowy, obejmując bardzo szeroki zakres alergenów, w tym rozbicie mleka na najbardziej alergizujące białka) |
Panel wziewny 20-alergenowy (Polycheck® Wziewny-20) |
1-2 dni |
1. Pyłek brzozy, 2. Pyłek olszyny szarej, 3. Pyłek leszczyny, 4. Pyłek dębu, 5. Pyłek tymotki łąkowej, 6. Pyłek żyta, 7. Pyłek bylicy, 8. Pyłek babki lancetowatej, 9. D. pteronyssinus, 10. D. farinae, 11. Naskórek psa, 12. Naskórek kota, 13. Naskórek konia, 14. Naskórek świnki morskiej, 15. Naskórek chomika, 16. Naskórek królika, 17. Aspergillus fumigatus, 18. Cladosporium herbarum, 19. Penicillium notatum, 20. Alternaria alternata |
Panel wziewny 30-alergenowy (Polycheck® Wziewny-30) |
1-2 dni |
1. Mleko krowie 2. Bos d 4, α-laktoalbumina 3. Bos d 5, β-laktoglobulina 4. Bos d 8, Kazeina 5. Białko jaja kurzego 6. Żółtko jaja kurzego 7. Dorsz 8. Orzech ziemny 9. Kakao 10. Soja 11. Jabłko 12. Marchew 13. Pomidor 14. Mąka–mix (mąka ze zbóż, które zawierają gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies) 15. Kurczak16. Owoce cytrusowe–mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka) 17. Ryż 18. Pyłki 6 traw–mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa)19. Pyłek żyta 20. Naskórek psa 21. Naskórek kota 22. Cladosporium herbarum 23. Alternaria alternata 24. Aspergillus fumigatus 25. D. pteronyssinus 26. D. farinae 27. Pyłek leszczyny 28. Pyłek brzozy 29. Pyłek bylicy 30. CCD |
Panel Celiakia przeciwciała IgA (Euroimmun® Celiakia IgA + total IgA) |
1-7 dni |
Panel Celiakia przeciwciała IgG (Euroimmun® Celiakia IgG) |
1-7 dni |
Panel nietolerancji IgG-zależnej (nadwrażliwość pokarmowa) – 54 antygeny |
1-7 dni |
tTG IgA - przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej IgA |
2-3 dni |
tTG IgG - przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej IgG |
2-3 dni |